General

IN MEMORIAM Prof. dr. ing. Anatolie MARCU (1937 – 2024)

Societatea Română de Geotehnică şi Fundații anunță cu regret decesul domnului Profesor Anatolie Marcu, survenit ieri, 31 octombrie 2024.
Comunitatea geotehnică din România a pierdut un membru marcant, personalitate a domeniului, cu contribuţii tehnice şi ştiinţifice deosebite, dascăl şi coleg.
Domnul Profesor Anatolie Marcu s-a născut la 28 august 1937 în Chişinãu. Dupã absolvirea Liceului Gheorghe Sincai din Bucureşti a urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole ale, pe atunci, Institutului de Construcţii Bucureşti, devenind inginer în anul 1959.
Între 1959 şi 1964 a activat ca inginer pe şantier şi apoi ca inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectãri pentru Îmbunãtãţiri Funciare – Sectorul geotehnic.
În anul 1964 a devenit asistent la Catedra de geotehnicã şi fundaţii din Institutul de Construcţii, unde a continuat până la pensionare, urcând pe rând treptele carierei academice până la gradul de profesor universitar şi conducător de doctorat.
A devenit doctor inginer în anul 1977 cu teza de doctorat « Contribuţii la studiul compresibilitãţii pãmânturilor ».
In calitatea sa de cadru didactic la UTCB a susţinut cursuri de Mecanica pãmânturilor şi Fundaţii la Facultatea de Hidrotehnicã şi la Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole, cursuri de specializare aprofundatã de Fundaţii în condiţii speciale, Lucrãri de susţinere şi fundaţii adânci. Intre anii 1994 – 2000 a predat cursurile Fundaţii şi Fundaţii speciale la Secţia Construcţii a Universitãţii Transilvania Braşov.
Intre anii 2000 – 2002 a prezentat prelegeri la Centrul de Cercetãri în Mecanica Pãmânturilor de la Scoala Naţionalã de Poduri şi Sosele Paris, privind calculul la stãri limitã în proiectarea geotehnicã şi particularitãţile fundãrii pe terenuri sensibile la umezire.
In calitate de dascăl şi conducător de doctorat a format generaţii de specialişti constructori şi geotehnicieni, inclusiv doctori ingineri.
În activitatea de cercetare s-a axat pe modele in situ pentru determinarea caracteristicilor pãmânturilor. Interpretarea propusă pentru încercãrile pe teren a fost confirmată de mãsurãtori efectuate pe numeroase structuri date în exploatare şi au fost incluse în STAS 3300. Dintre contribuţiile sale teoretice şi practice în domeniul proiectãrii geotehnice se pot aminti cele mai cunoscute, precum perfecţionarea metodelor probabilistice în domeniul calculului la stãri limitã al terenului de fundare, încercãri la scarã mare şi metode de verificare la alunecarea pe talpã a construcţiilor masive etc.
Începând din anul 1980 a fost o prezenţă activă în diferitele comisii tehnice, respectiv a participat în comisiile tehnice ale Institutului Central de Cercetare, Proiectare şi Directivare în Construcţii ale Ministerului Lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului şi ale Ministerului Transportului, Construcţiilor şi Turismului, privind fundarea în condiţii dificile de teren, reducerea riscului seismic, elaborarea reglementãrilor tehnice în domeniul ingineriei geotehnice etc. Domnul Profesor Marcu a fost autor a numeroase reglementãri tehnice naţionale (peste 20) şi a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comitetului tehnic 361 Geotehnicã al ASRO.
In calitate de inginer consultant a rezolvat probleme concrete de fundare a construcţiilor înalte cu 4 – 5 niveluri subterane, structuri civile şi industriale amplasate pe terenuri dificile, ocupându-se de introducerea tehnologiilor noi, precum: micropiloţi, piloţi CFA, compactarea de adâncime a umpluturilor. Dintre lucrările semnificative la care a contribuit amintim : Complexul comercial Cora – Granitul, Charles de Gaulle Plaza, Bucharest Tower Center, consolidarea Palatului de Justiţie, Fabrica de Sticlã Saint Gobain din Cãlãraşi etc. Este cunoscută în mod special implicarea sa în activitatea companiilor Popp şi Asociaţii şi Saidel Engineering alături de care a lucrat la multiple lucrări de referinţă din domeniu.
Domnul Prof. Marcu a fost un membru marcant al Societăţii Române de Geotehnică şi Fundaţii (SRGF), îndeplinind şi funcţia de secretar al acesteia, precum şi membru al Societăţii Internaţionale de Mecanica Pământurilor şi Inginerie Geotehnică (ISSMGE), calitate în care a participat la diferite comitete şi grupuri de lucru, la conferinţele internaţionale de profil la care a prezentat contribuţii tehnice şi ştiinţifice valoroase.
Dar, mai presus de toate aceste contribuţii tehnice, Domnul profesor Anatolie Marcu a fost un OM cu multiple valenţe, care a fost respectat şi preţuit de comunitate şi colegi şi căruia îi vom purta toţi o amintire frumoasă şi respect.