Uncategorized

“Există oameni care lasă ceva în urma lor” – In memoriam Sorin Constantin Zaharia

Dispariția Domnului Dr. ing. geolog Sorin Constantin Zaharia este un moment deosebit de dificil pentru toți cei ce l-au cunoscut, atât pentru colegii din Societatea Română de Geotehnică si Fundații, cât și pentru cei cu care a interacționat de-a lungul a mai mult de 60 de ani de activitate. Întotdeauna cu o atitudine pozitivă, cu o dorință nemăsurată de a se perfecționa, cu un respect deosebit pentru profesie și pentru oamenii cu care a lucrat, domnul Zaharia va rămâne un model de profesionalism, modestie și bun simț.

Domnul Sorin Constantin Zaharia s-a născut la data de 24 septembrie 1941 în comuna Galbenu, județul Brăila. Este absolvent al Universității din București, Facultatea de Geologie – Geografie, secția Hidrogeologie, promoția 1964, iar în anul 2012 obține Diploma de Doctor în domeniul geologiei, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie.
Este membru fondator al Societății Române de Geotehnică și fundații, participând la toate Conferințele Naționale de Geotehnică și Fundații, autor a peste 20 de lucrări publicate din care, 9 în reviste internaționale cotate ISI și două volume de specialitate publicate în anii 1988 și 2010. Ca recunoaștere a întregii activității, în cadrul conferinței Naționale de Geotehnică și Fundații organizate la Cluj-Napoca în 2016 i-a fost acordat statutul de membru de onoare al SRGF.
Activitatea profesională și-a desfășurat-o la Apele Române Direcția Siret Prut Iași (1964 – 1965), unde a fost șef Stație hidro Buzău; DSAPC Baia Mare/CPJ/Aris (1965 –2000) – inginer proiectant, șef serviciu geotehnic; SC Geoproiect SRL (1998 – 2023) – director. Din lucrările executate în cei peste 60 de ani de activitate, amintim:

  • Studii geotehnice pentru construcții civile si industriale, poduri, drumuri județene, construcții agricole in județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud si Sălaj;
  •  Studii de sinteza cu resursele naturale a județelor Maramureș și Satu Mare
  •  Studii privind impactul activității miniere asupra rețelei hidrografice din județele Maramureș și Satu Mare;
  •  Studii complexe privind zonele de riscuri naturale inundații si alunecări de teren, iazuri și halde, din județul Maramureș;
  •  Studii geotehnice pentru peste 50 de poduri și modernizări de drumuri naționale;
  •  Studii geotehnice pentru canalizări și stații de epurare;
  •  Lucrări de proiectare poduri și consolidare mal – regularizări pe râuri;
  •  Baraje şi MHC-uri;
  •  Studii geotehnice pentru PUG-uri Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu, Borșa, Tg. Lăpuș etc

A avut o sensibilitate deosebită față de construcțiile ecleziale, realizând studiile geotehnice pentru Mănăstirea Rohia, Bârsana, Habra și culminând cu monumentala lucrare a Catedralei Ortodoxe din Baia Mare.

Experiența impresionantă, implicarea în proiecte mari și laborioase din Baia Mare și împrejurimi, l-a făcut pe domnul Sorin Zaharia mentorul multor geologi, îndrumător și coordonator de activitate geotehnică în județul Maramureș. Colegii spun ca “practic fiecare edificiu major, construit în ultima jumătate de secol în Baia Mare, poartă și amprenta domnului Sorin Zaharia”.

Ne-am bucurat de experiența lui, de forța lui impresionantă de muncă, de motivația continuă de a merge mai departe, de jovialitatea și entuziasmul care l-au determinat ca și la vârsta de 80 de ani să rămână activ profesional și să își dorească să se perfecționeze. Colaboratorii domnului Zaharia l-au cunoscut ca și un geomorfolog și hidrogeolog de excepție, cu fler, talent și inspirație. A împărtășit cu fiecare cunoștințele dobândite și toți cei care l-am cunoscut ne simțim mai bogați și bucuroși că a făcut parte din viețile noastre.

Cu siguranța ne veți lipsi domnule Sorin Zaharia!

Conf. univ. dr. ing. Nicoleta Ilieș
Societatea Romana de Geotehnica si Fundații –Vicepreședinte
Președinte Filiala Cluj